Spotkanie czwartkowe

W dniu 6 września br w w kompleksie gastronomiczno-hotelowym „MULK” w Miszewku odbyło się spotkanie spotkanie czwartkowe członków KZP.

Podczas spotkania Zbigniew Jarecki Prezes Kaszubskiego Związku Pracodawców przedstawił informacje o działaniach Zarządu w ostatnim okresie.

Prezentację pt. : „Zwolnienia podatkowe dla nowych inwestycji” przedstawili Pan Jarosław Szponarski oraz Pani Elżbieta Ziółkowska Sielewicz z Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Kolejną Prezentację pt.: „Bezpieczne i efektywne zarządzanie środkami finansowymi

przedsiębiorstw i ich właścicieli w dobie niskich stóp procentowych” przedstawił Bartosz Jasiński

Członek Zarządu Profitum Wealth Management Sp. z o.o.

Następnie odbyła się dyskusja związana z dostosowaniem komunikacji publicznej do potrzeb firm działających na trzy zmiany, a które zlokalizowane są na trasie Żukowo-Gdynia.

Pracownicy, którzy rozpoczynają pracę na 6.00 rano czy kończą ją po 22.00 nie mogą korzystać z autobusów ZKM Gdynia czy PKM-ki z powodu braku połączeń w tych godzinach. Przewodniczący Rady Miejskiej w Żukowie Pana Witold Szmidtke przedstawił wyliczenia jakie gmina dopłaca do transportu publicznego i które opiewają na kwotę 3,3 mln zł. Jeśli urząd gminy miałby pokryć koszty uruchomienia dodatkowych połączeń spełniających oczekiwania pracodawców i pracowników to musiałaby przeznaczyć na ten cel kolejne 105 tyś. zł

Na zakończenie dyskusji Prezes Zbigniew Jarecki poinformował zebranych, że Zarząd Kaszubskiego Związku Pracodawców wystosuje apel do Burmistrza Gminy Żukowo i ZKM Gdynia w sprawie uruchomienia dogodnych dla pracowników połączeń na przedmiotowej trasie.

IMAG0857 IMAG0846 IMAG0856 IMAG0847 IMAG0850