Obchody Europejskiego Dnia Morza w Turku

W dniach 18 – 20 maja 2016 roku w Turku – stolicy Regionu Południowo-Zachodniej Finlandii organizowane będą obchody Europejskiego Dnia Morza (EDM). Europejski Dzień Morza został ustanowiony na dzień 20 maja, na mocy trójstronnej deklaracji Komisji Europejskiej, Parlamentu Europejskiego oraz Rady Unii Europejskiej. Uzasadnieniem tej decyzji była potrzeba zwiększenia świadomości i zauważenia znaczenia obszarów morskich, gospodarki morskiej oraz bogatego europejskiego dziedzictwa morskiego.

Oprócz części oficjalnej, organizatorzy przygotowali też wiele imprez towarzyszących obchodom. Bez wątpienia najważniejszym przedsięwzięciem gospodarczym zorganizowanym w ramach EDM są Targi „NaviGate – The Maritime EXPO” – impreza, podczas której mają szansę na prezentację i promocję firmy sektora morskiego i branż współpracujących. Impreza obejmuje także tematykę: R&D, edukację i szkolenie, sektor ICT, nowe rozwiązania w energetyce i produkcję urządzeń.

Bardzo ważne jest, aby na tak prestiżowej i organizowanej z rozmachem imprezie nie zabrakło firm z Kaszub i Pomorza. Obecność na NaviGate pozwoli na zaprezentowanie swego potencjału, umożliwi bezpośrednie kontakty z partnerami czy też spotkania z potencjalnymi klientami.

Na terenie targów „Turku Fair and Congress Center” polscy wystawcy będą dysponowali:

• stoiskiem informacyjnym WPHI (w dniach 18-20.05.2016 r.), na którym prezentowane będą materiały promocyjne polskich firm zainteresowanych współpracą z fińskim rynkiem. Przewidziane jest także miejsce do przeprowadzenia rozmów biznesowych.
  • salą konferencyjną na organizację w dniu 19.05.2016 r. seminarium biznesowego pod tytułem „”Let`s create a Polish – Finnish Maritime business bridge”.

Program seminarium obejmuje m.in. wystąpienie Ambasadora RP w Finlandii p. Przemysława Grudzińskiego, prezentację WPHI na temat Polski i naszego potencjału oraz możliwości współpracy gospodarczej i wymiany handlowej z Finlandią oraz polskich firm (prosimy o ewentualne zgłoszenia).

W drugiej części seminarium przewidziane są rozmowy biznesowe B2B przedstawicieli polskich i fińskich firm.

W załączeniu przesyłamy dodatkowe informacje dotyczące Targów „NaviGate – The Maritime EXPO” oraz formularz „company fact sheet”.

W związku z powyższym wszystkie firmy zainteresowane wzięciem udziału w Targach prosimy są o wypełnienie formularza „company fact sheet”, który przesyłam w załączeniu.

Zgłoszenia z wypełnionymi formularzami proszę przesłać do dnia 31.03.2016 r. na adres e-mailowy: helsinki@trade.gov.pl oraz e.jagodzinska@pomorskie.eu

Podczas Europejskiego Dnia Morza oraz Targów NaviGate planowana jest także oficjalna wizyta władz samorządowych województwa pomorskiego.

W przypadku dodatkowych pytań czy wątpliwości bardzo proszę o kontakt: Ewa Jagodzińska, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego, Departament Rozwoju Gospodarczego, tel. (58) 32 68 707,

e-mail: e.jagodzinska@pomorskie.eu